Boerenmaandag Nijkerk

Stichting COEN

Stichting COEN zal ook dit jaar weer rondom de Grote Kerk te vinden zijn met een aantal kramen. Bezoekers kunnen hier terecht voor boeken, kaarten met o.a. afbeeldingen van oud Nijkerk, kleding, speelgoed, spelletjes en andere rommelmarktspullen. Ook zijn er heerlijke koeken te koop. Uiteraard is de koffie-, thee- en frisdranktent weer present waar je even lekker kan zitten. Daarnaast is er gelegenheid om de mooiste kerktoren van Nederland te beklimmen. Hierbij merken we wel op dat dit alleen ’s morgens kan tot 13.00 uur.

Wat is COEN?

Stichting COEN (Commissie Oost-Europa Nijkerk) is een stichting die hulp verleent aan minder bedeelden in Oost-Europa, met name in Roemenië.

Jaarlijks zijn er acties, zoals de potgrond- en koemestactie in maart, de kledinginzamelingsacties, een kerstmarkt en andere activiteiten. Dit zijn acties waarmee we gelden binnen krijgen om onze projecten in Roemenië te kunnen bekostigen.

Momenteel ondersteunen we een kleine gemeente in Paleu, een dorpje nabij Oradea. De predikantswoning heeft jarenlang leeggestaan en verkeerde daardoor in vervallen toestand en moet compleet worden opgeknapt. De woning is nu weer in gebruik genomen en moet nodig gerenoveerd en aangepast worden aan de duurzaamheidseisen. Deze woning wordt ook gebruikt voor logeerhuis, kinderclubs, catechisatie en Bijbelstudie en andere activiteiten. De kleine gemeente heeft onvoldoende financiële middelen voor de renovatie van het pand. COEN geeft hiervoor een aantal jaren doelgerichte financiële steun.

Het inzamelen van kleding en vervoer naar Sfantu Gheorghe blijft een belangrijk actiepunt voor onze stichting. Er is steeds dringend behoefte aan goede kleding! De kleding wordt daar professioneel gesorteerd en waar nodig hersteld en gestreken. Daarna wordt de kleding verkocht in winkels van de stichting Diakonia. Deze winkels worden voornamelijk gerund door mensen met een beperking. Zo hebben de anders begaafden ter plaatse werk en verwerft men inkomsten om andere projecten draaiend te houden. De kosten van een kledingtransport liggen rond de € 2.000 á € 2.500 per keer.

In 2017 heeft COEN voor het kindertehuis Casa Filadelfia in Ghiroda (een dorpje bij Timisoara) een bijdrage verleend om achterstallig onderhoud te kunnen doen, waarvoor zij de financiële middelen niet hebben. Het ging om het vernieuwen van de binnendeuren en kozijnen.

Voor een project van ds. Peter Makkai in Valea Crisului was de energievoorziening onvoldoende gewaarborgd door het regulier energienetwerk. In overleg met ons zijn in 2017 zonnepanelen geïnstalleerd. Dit mes snijdt aan twee kanten. Duurzaamheid en besparing op de energiekosten. Wij hebben de aanschaf en het installeren van de panelen vergoed. Kijk voor meer informatie op onze vernieuwde site www.stichtingCOEN.nl